Reseförlaget, 2019-04-30

Foto: Villa Rufolo, Ravello © Shutterstock

14 pärlor på Amalfikusten

DK Eyewitness Travel

Lämna Neapel och upptäck den underbara kustremsan i söder

Strax söder om Neapel ligger Amalfikusten, ett område med en närmast bedövande skönhet: grönklädda klippor som stupar brant i ett blått hav. När den amerikanske författaren John Steinbeck såg Amalfikusten för första gången rördes han till tårar. Han var inte den första att bli betagen, och kommer definitivt inte att vara den sista. Här presenteras 14 pärlor från denna ljuvliga kustremsa.

Amalfi

Den solstänkta småstaden Amalfi var en av medeltidens mäktiga italienska stadsrepubliker (några andra var Genua, Venedig och Pisa). Staden är vacker, men har en förvånansvärt vardaglig prägel med tanke på dess ryktbara förflutna – förklaringen är att stora delar av staden förstördes i en jordbävning på 1300-talet.

Amalfi i provinsen Salerno © Shutterstock

Furore

En länga av stenhus där fiskare en gång bodde klamrar sig fast på ena sidan av en ravin ovanför den smala havsviken i Furore. Det är en hisnande syn, där en 30 meter lång valvbro sträcker sig över mynningen och en liten grusstrand klappas av vågorna. Högt ovanför ligger byn Furore, som pryds av färggranna väggmålningar.

Havsviken i Furore © Shutterstock

Capri

Denna både idylliska och flärdfulla ö ligger bara en kort båtresa ut i kustbandet. Det är en lättillgänglig och trevlig dagsutflykt från antingen Neapel eller Amalfikusten, och ön är överraskande ofördärvad. Här möts man av kaskader av bougainvillea, småorter fyllda med designerboutiquer, ett landskap översållat av praktfulla 1800-talsvillor i pastellfärger och undanskymda kustgrottor och vikar. Axel Munthes vackra Villa San Michele ligger här också.

Capri med Faraglioniklipporna © Shutterstock

Villa Cimbrone

Den här Ravellovillan från 1000-talet är numera hotell. Den är berömd för sin trädgård, som anlades av Ernest Beckett (som ritade Londons Big Ben), och för ”Oändlighetens terrass” (bilden), som bjuder på ett otroligt panorama. Greta Garbo har varit på romantisk semester här, och Gore Vidal sa en gång att villan hade den vackraste utsikten i världen.

Statyprydda ”Oändlighetens terrass”, Villa Cimbrone i Ravello © Shutterstock

Scala

Terrakottataken och de gräddfärgade byhusen i bergen ovanför Ravello tillhör kustens äldsta samhälle. Byn grundades av romarna och bjuder på praktutsikt över vingårdar och terrasser, Villa Cimbrones formbundna trädgård och ut över Tyrrenska havets kungsblå vatten.

Landskapet kring Scala © Shutterstock

Grotta di Smeraldo

Den här kustgrottan, som badar i smaragdgrönt ljus, upptäcktes 1932 av en fiskare från trakten. Grottan är 24 meter hög med rader av stalagmiter och stalaktiter. Under vattenytan uppenbarar sig spöklikt en nedsänkt julkrubba i keramik. Utforska grottan med båt och beundra det overkligt mättade grönblå ljuset.

Smaragdgrottan © Shutterstock

Kustvägen (Strada Statale 163)

Den här distraherande vackra kustvägen är en av världens mest spektakulära bilvägar. Den smala körbanan vindlar och kränger genom ett doftande macchialandskap utmed en klippkant som stupar i havet. Kuststräckan är förklarad som världsarv, och längs vägen ligger ett pärlband av romantiska pastellfärgade byar.

Amalfikustens kustväg © Shutterstock

Positano

Med kubformade hus i nyanser av persika, grädde och aprikos klänger byn Positano sig fast i en brant sluttning ovanför det glittrande havet, båtar på svaj och sandstränder. Platsen har en nästan overklig skönhet, med kupolkyrkan i blått och guld och den smaragdgrönt buskklädda havsklippan som kronan på verket. Ovanför byn löper vandringsleden ”gudarnas stig”.

Pittoreska Positano © Shutterstock

Valle dei Mulini

Den olivgröna ”Kvarnarnas dal” var en gång ett centrum för mjöltillverkning, som på 1100-talet övergick till papperstillverkning – en tradition som fördes hit av araberna. Papper tillverkades i området ända fram till 1900-talet, men nu är de gamla kvarnarna ombyggda till privata villor eller överlupna av växtlighet.

Valle dei Mulini, ”Kvarnarnas dal” © Shutterstock

Amalfis katedral

Amalfis praktfulla katedral tronar ovanför en pampig trappa. Kyrkan härrör från 900-talet, men har byggts om flera gånger. Den arabiskinfluerade vita och svarta fasaden inrymmer kolonnader och färggranna mosaiker. Interiören präglas av påkostad och förgylld barock, och kyrkan har en vacker korsgång från 1200-talet.

Katedralen i Amalfi © Shutterstock

Ravello

Ravello skjuter ut som en utkiksplats, 365 meter ovanför den oländiga, mörkgröna kusten. Staden har en diskret elegans som lockat storstjärnor i hundratals år: här har bland andra Richard Wagner, Virginia Woolf, Greta Garbo och Jackie Onassis semestrat. Katedralen från 1000-talet är utsökt i sin enkla form, och i trakten finns några av kustens vackraste villor.

Vy över Ravello © Shutterstock

Praiano

Byn Praiano har en charmig avslappnad atmosfär och kröns av en kupolkyrka med tegeltak. När man har traskat de 350 trappstegen ner till klippbadet La Gavitella kan man njuta av en makalös utsikt mot Capri och Positano. Ett gammalt saracenskt vakttorn vakar över grusstranden Marina di Praiano.

Praianos kyrktorn med Positano i bakgrunden © Shutterstock

Villa Rufolo

Den här 1200-talsvillan i Ravello har en vacker formbunden trädgård, med terrasser som huggits ut i klippan. Ornamentala och symmetriska blomsterrabatter ordnar sig runt en myriad av utsiktsplatser. Den tuktade naturen är en fantastisk kontrast till det vildare kustlandskapet och klarblå havet.

Villa Rufolo i Ravello © Shutterstock

Conca dei Marini

En samling villor, terrasser och kyrkor draperar sig runt den lilla kustdalen, som kantas av ett turkosblått hav. Här ligger byn Conca dei Marini, som har en underbar atmosfär av ”det ljuva livet”. Byn har varit bebodd sedan romartiden och har en av kustens bästa stränder. Över det hela tronar Torre di Capo Conca från 1500-talet.

Vackra Conca dei Marini © Shutterstock

Vackra Conca dei Marini