Reseförlaget, 2020-02-17

Foto: Shutterstock

Åksugen? Här hittar du de tio bästa skidorterna i Europa

Kvicksilvret har dalat, mössan och ullvantarna är på, och snön singlar genom luften. I Europas skidorter – som Chamonix och Zermatt – pågår skidsäsongen sedan länge. Här kommer vårt urval av Europas bästa skidorter.

1. Chamonix, Frankrike

Chamonix som solar vid foten av Mont Blanc har lockat äventyrslystna bergsälskare ända sedan 1700-talet. De kommer för att uppleva de dramatiskt taggiga topparna men förälskar sig snart även i de trivsamma restaurangerna, den kosmopolitiska atmosfären och de charmiga kullerstensgränderna. Skidåkningen sträcker sig över fyra olika berg, och en stor del är för proffsåkare, men det finns fortfarande gott om terräng för både mellanåkare och kaxiga nybörjare.

Berömda Vallée Blanche i Chamonix © Shutterstock

2. Alta Badia, Italien

Alta Badia är en drömskidort för matintresserade. Det här området högt uppe i Dolomiterna är utsett till världsarv av Unesco. Det utgörs av fem byar som tillsammans har inte mindre än tre Michelinrestauranger. I köken skapas en underbar kombination av den mest utsökta tyrolermaten och italienska smaker. Nyligen har man också introducerat tjänsten ”Sommelier on the Slopes” – där en skidinstruktör visar vägen till de bästa alprestaurangerna där en unik mat- och vinprovning väntar på deltagarna.

Skidåkning i Alta Badia, Dolomiterna © Shutterstock

3. St Anton, Österrike

Den utmärkta snötillgången, utmanande terräng och oändliga offpistmöjligheter gör St Anton till en favorit bland mer erfarna åkare – men det finns mängder av ljuvliga backar även för medelgoda åkare och nybörjare. De strategiskt utplacerade afterskibarerna i de lägre backarna är perfekta ställen att sammanstråla på för att utbyta skidhistorier med vännerna efter en dag i pisten. Mooserwirt och Krazy Kanguruh är två av de mest omtyckta – här väntar pumpande bastoner och flödande glühwein …

Skidområde i österrikiska St Anton © Shutterstock

4. Alpe d’Huez, Frankrike

Inbäddad i ett skålformat landskap högt uppe i de franska alperna ligger Alpe d’Huez med pister som pekar rakt ut åt varje håll. Skidorten kallas även Île de soleil (Solön) eftersom den snittar otroliga 300 soldagar om året. Liftarna är snabba och skidåkningen lika sublim som den är varierad, med gott om smöriga gröna, blå och röda utförslöpor, liksom mer utmanande svarta backar för mer avancerade åkare. Höjdpunkten är den 16 kilometer långa Sarenne, som går längs en flodravin.

Vackert vinterlandskap runt skidorten Alpe d’Huez © Shutterstock

5. Cervinia, Italien

Om du gillar att dundra på utför backarna utan att avbrytas av andra skidåkare som korsar pisten – eller om du vill glida nerför långa, breda utförslöpor utan pucklar eller andra svårare partier – satsa då på Cervinia. Den här höglänta och snösäkra skidorten beskrivs ofta som de medelgoda åkarnas himmelrike. Byn har ett stämningsfullt centrum utan bilar men med livliga barer, pizzerior och små specialbutiker. Här finns även skridskobana, bastu och pool.

Italienska Cervinia © Shutterstock

6. Obergurgl, Österrike

Obergurgl, som ligger i ena änden av den makalösa dalgången Ötztal, är Österrikes högst belägna skidort och en av Alpernas snörikaste. Den är liten, charmig och praktiskt taget bilfri, och de effektiva liftarna och många snälla nybörjarbackarna gör det till en stadig favorit bland barnfamiljer, som gärna återvänder år efter år. Till och med afterskin är barnvänlig, och barnen kommer också att älska skidshowen som ges en kväll i veckan av ortens skidinstruktörer.

Skidorten Obergurgl i Österrike © Shutterstock

7. Val d’Isère, Frankrike

Om du vill åka skidor en hel dag men knappt behöva åka i samma backe två gånger är varierade Val d’Isère, med det vidsträckta skidsystemet Espace Killy som är förbundet med Tignes, något för dig. Här finns över 300 kilometer av pistade nerfarter och 88 liftar, för att inte nämna alla offpistmöjligheter. Val d’Isères après-ski är nästan lika legendarisk som dess backar, med La Folie Douce och det nyöppnade Cocoricos bland vinterns populäraste ställen. Dick’s Tea Bar är fortfarande stans största nattklubb.

Snötäckta berg i Val d’Isère i franska Alperna © Shutterstock

8. Zermatt, Schweiz

Zermatts bilfria gator, idylliska alphyddor och hästar med släde nedanför Tobleronetoppen Matterhorn är en så bedårande syn att det känns som om man vandrar runt i en snöglob. Skidåkningen är lika hänförande, med ett snillrikt liftsystem, stora och varierade backar för alla nivåer och mycket pittoresk skogsåkning i de lägre delarna.

Zermatt, Schweiz

Zermatts bilfria gator, idylliska alphyddor och hästar med släde nedanför Tobleronetoppen Matterhorn är en så bedårande syn att det känns som om man vandrar runt i en snöglob. Skidåkningen är lika hänförande, med ett snillrikt liftsystem, stora och varierade backar för alla nivåer och mycket pittoresk skogsåkning i de lägre delarna.

9. Åre, Sverige

Åre är kanske Sveriges mest kända och eleganta skidort. Systemet breder ut sig ovanför den vackra och frusna Åresjön – där man kan åka längdskidor på vintern – och har förblivit en välbevarad hemlighet bland utländska åkare som letar efter ett mer originellt och betydligt mindre befolkat alternativ till Alperna. Här bjuds det på finfin skogsåkning, pisterna är välskötta och det finns gott om snälla och självförtroendestärkande löpor för nybörjare och medelgoda åkare. Barnen kommer att älska chokladfabriken, medan kvällslivet och vodkadestilleriet mitt i backen kanske kan fröjda deras föräldrar.

Skidåkning i Åre © Shutterstock

10. Saas Fee, Schweiz

Saas Fee, även känt som ”Alpernas pärla”, omges av ett hisnande glaciärlandskap och gnistrande vita snötoppar, av vilka 13 är över 4 000 meter höga. Byn är en blandning av gamla traditionella bondgårdar, mysiga barer och hotell i trähus. Biltrafik är förbjudet i Saas Fee, och det gör det bara charmigare. Det enda godkända transportmedlet är de lokala elbilarna. Saas Fee är ett toppenval för skidåkande barnfamiljer som kanske dessutom lockas av isgrottan och kälkbanan.

Schweiziska skidorten Saas Fee © Shutterstock