Reseförlaget, 2019-09-13

Foto: Shutterstock

Bästa platserna i Europa för höstälskare

DK Eyewitness Travel

Det kan kännas kyligt i luften, men även om sommaren oåterkalleligen är slut finns det fortfarande mycket vackert att njuta av. Stora delar av Europa ligger snart under ett täcke av löv i rött, gult, brunt och guld. Det ger ett färggrant skimmer åt hösten, som är en underbar tid att resa på, inte minst tack vare behagligare temperaturer och billigare priser. Här kommer tips på nio platser i Europa där höstfärgerna glöder som mest.

1. Paris, Frankrike

På hösten kan Paris ibland likna en impressionistmålning, då årstidens metalliska färger ger en färgglad inramning åt många av stadens landmärken. Träden som kantar Versailles storslagna avenyer blir kungligt guldfärgade, medan brandgula löv målar gångvägarna i Luxembourgträdgården. Samtidigt som löven börjar falla inleds Festival d’Automne, som visar upp stadens färdigheter inom kulturområdet. Det bjuds på en blandning av musik, teater och andra framträdanden från september och fram till december.

Eiffeltornet mellan höstlöven © Shutterstock

2. Bayern, Tyskland

Hösten kan vara en underbar tid att resa till Bayern, särskilt de år då altweibersommer, indiansommaren, ger ett milt klimat åt allehanda utomhusaktiviteter. Alperna blir ett sagolandskap, då tornprydda slott som Neuschwanstein reser sig ur regionens höstblossande skogar. Vädret är perfekt för vandringar – promenera runt någon av de många trädkantade sjöarna, och njut av höstfärgerna när de är som vackrast.

En promenad runt bayerska Tegernsee © Shutterstock

3. Högländerna, Skottland

Städsegröna tallar är inte de enda träd som växer i de skotska högländerna, och lövträdens dramatiska färgskiftningar blir bara ännu mer spektakulära mot tallarnas gröna fond. När hösten kommer finns det goda möjligheter att få syn på vilda djur i Högländernas sjöar, berg och kustområden. Kronhjortar, flasknosdelfiner och kungsörn kan siktas i regionen. Vandring är ett av de bästa sätten att njuta av årstidens rikedomar, och efter en dags klättring på av något av Skottlands berömda munros – berg som når över 914 meters höjd – smakar det gott med en dram skotsk whisky framför en knastrande brasa.

Höstfärger i Högländerna © Shutterstock

4. Dourodalen, Portugal

Dourodalen är ett världsarv och ett berömt vinområde med en otrolig färgprakt om höstarna. I september och oktober skiftar de böljande odlingsterrasserna färg i nyanser som koppar och brons. Förutom skördefester anordnas kulinariska festivaler för olika delikatesser, som viltkött och kastanjer, men även andra godsaker från området. Godsaken framför alla är dock portvinet, det rubinröda starkvinet som tillverkas av druvor odlade på branta granit- och skiffersluttningar i dalgången.

Vinodling om hösten vid Dourofloden © Shutterstock

5. Bledsjön, Slovenien

Den vackra vita Marie Himmelsfärdskyrkan, som ligger på en pytteö i den safirblå Bledsjön i staden Bled, lockar besökare till Slovenien året runt. På hösten, då de guldiga löven lyser mot de snötäckta Karawankerna i bakgrunden, är landskapet om möjligt ännu mer magiskt. Den bästa utsikten över höstfyrverkeriet får man från den medeltida Bledborgen, som bjuder på dramatiska vyer över sjön. Gå längs någon av de många promenadlederna längs stranden, eller åk ut till ön i en traditionell pletna-båt.

Bledsjön med ön och bergen © Shutterstock

6. Alperna, Schweiz

Vid den här tiden av året lyser snön med sin frånvaro på de flesta av Alpernas sluttningar, så landskapet nedanför de snövita topparna är en mix av azurblå sjöar och böljande berg med färgsprakande ekar, björkar och lönnar. Från bergstopparna kan man njuta av underbara molnlandskap, och i bergsbyarna avslöjar den söta doften av rostade kastanjer att den årliga vallfarten av skidåkare är i antågande.

Silsersee och de schweiziska alperna i Oberengadin © Shutterstock

7. Kraków, Polen

Tonerna av jazz fyller medeltidsgränderna i Kraków i oktober och november, då den årliga jazzfestivalen pågår. Parkbältet Plantys gröna stråk, som löper runt gamla stans röda tegelhus, är en av de bästa platserna om man vill njuta av de rödbruna och guldgula färgexplosionerna. Färg finns det också gott om på stora torget, där salustånden dignar av röda och gula äpplen, päron, vindruvor och blommor.

Höst i Krakówpark © Shutterstock

8. Lappland, Finland

Jultomtens hemtrakter lockar inte bara på vintern. I slutet av september är ruska – höstfärgerna – en stor högtid i finska Lappland. När man går runt i den höstliga färgprakten av gyllenbrunt och vintergrönt längs någon av Finlands många midnattsblå sjöar kan man passa på att plocka blåbär. Den som vill ha lite mer action kan köra terrängcykel, paddla kanot eller fiska.

Solnedgång i finska Lappland © Shutterstock

9. Transsylvanien, Rumänien

Hösten blir inte mer teater än i Transsylvanien. Landsbygden översållas av höstackar, medan prasslande löv ger en ännu mer mystisk prägel åt borgar som Bran (greve Draculas slott). I dessa trakter kan man också få syn på varg, lodjur och brunbjörn. Ett perfekt avslut på en resa är att stillsamt plaska i Transsylvaniens unika salta sjöar – däribland Björnsjön och Ocna Sibiuluis sjöar – innan den bistra vintern på allvar gör sitt intåg.

Branborgen, Draculas slott © Shutterstock