Reseförlaget, 2020-06-12

Foto: Shutterstock

De tio bästa dagsutflykterna – upptäck huvudstadens omgivningar

Runt Stockholm finns det många områden med fantastisk natur, som kan upplevas på en trevlig dagsutflykt. Idylliska småstäder, pampiga slott och förhistoriska lämningar kantar Mälarens stränder i väster, medan skärgården med sina traditionella träkåkar och mysiga hotell väntar längre österut. Oavsett om man vill promenera i en kunglig park eller insupa vyerna från en ångbåt presenteras här några av de bästa dagsutflykterna från Stockholm.

1. Drottningholm

Bäst för: trädgårdsentusiaster

Drottningholms slott på Lovön i Mälaren är en av de mest populära dagsutflykterna från huvudstaden. Slottsområdet har förklarats som världsarv och stoltserar med praktfull italiensk- och franskinspirerad arkitektur samt världens äldsta teater som fortfarande är i bruk. Parken är också en fröjd, och utformad för att stimulera alla sinnen med vyer, ljud och dofter. Varje del av slottsparken har en unik särprägel – från ”broderiparterren” närmast slottet till den mindre strikta engelska parken – men håller ändå ihop som en harmonisk enhet.

Drottningholms slott på Lovön © Shutterstock

2. Mariefred

Bäst för: landskap och ångbåtar

Turen från Stockholm till Mariefred på landets äldsta ångbåtslinje (från 1832) är en oförglömlig upplevelse. Ångfartyget Mariefred har kört på den här sträckan sedan 1903 och färdas i 6–7 knop. Resan tar ungefär tre och en halv timme och bjuder på underbar utsikt. Väl på plats i Mariefred kan man börja med det vackra Gripsholms slott, vars välbevarade interiör bjuder på en varierad samling möbler, konst och hantverk. Om man har lite extra tid kan man strosa runt i själva samhället, där det ligger små butiker, konstgallerier och antikhandlare.

Gripsholms slott i Mariefred © Shutterstock

3. Millesgården

Bäst för: skulptur

År 1906 köpte Carl Milles (1875–1955) – en av 1900-talets främsta svenska skulptörer – en bit mark på Lidingö där han byggde sig ett hus. Trettio år senare skänkte han och hans fru Olga huset till staten. Dagens Millesgården breder ut sig på 18 000 kvadratmeter och inrymmer bland annat ateljéer som visar original och kopior av hans verk. Här finns också en trädgård, som i sig är ett konstverk och har fin utsikt mot vattnet.

Millesgårdens skulpturpark på Lidingö © Shutterstock

4. Fjäderholmarna

Bäst för: snabb skärgårdstur

Sedan Fjäderholmarna införlivades i Stockholms nationalstadspark, Ekoparken, ståtar denna gröna lunga även med ett litet stycke skärgård. Huvudön, Stora Fjäderholmen, ligger bara 25 minuter med båt från Nybrokajen eller Slussen och är ett perfekt mål för en dagsutflykt. Här finns bland annat en fin hamn, några restauranger och ett av whiskydestilleriet Mackmyras lager, där man kan gå en rundtur. På ön ligger även tre museer: två om båtar och ett om vodka.

Fjäderholmarna © Shutterstock

5. Birka

Bäst för: historienördar

På lummiga Björkö i Mälaren kan man besöka lämningarna av Sveriges första stadsbildning, Birka. Staden grundades på 700-talet av en sveakung, men övergavs på 900-talet till förmån för Sigtuna längre norrut. I dag finns här det fascinerande Birkamuseet som visar hur Birka kan ha sett ut under sin guldålder samt några av alla de arkeologiska fynd som har hittats.

Ansgarskorset på Björkö, där vikingatidens Birka låg © Shutterstock

6. Steninge slott

Bäst för: arkitektur

Sydöst om Sigtuna, Sveriges äldsta bevarade stad, och bara tio minuter från Arlanda, ligger Steninge slott. Det är en av Mälarens pärlor. Slottet räknas som ett av arkitekten Nicodemus Tessin den yngres främsta verk, och ritades ett decennium innan han påbörjade arbetet med Stockholms slott. Taket utformades i traditionell stil efter dåtidens svenska herrgårdar, men i övrigt hämtades inspirationen från Tessins utlandsstudier i främst Italien och Frankrike. Det italienskinspirerade slott som blev resultatet och de lantliga omgivningarna är intressanta att titta närmare på.

Sigtuna vid Mälaren, nordväst om Steninge slott © Shutterstock

7. Vaxholm

Bäst för: skärgårdsinsikter

Omkring 2,5 mil nordöst om Stockholm ligger skärgårdens största samhälle, Vaxholm, som har varit en strategisk plats för sjöfarten sedan 1800-talet. Det är enkelt att ta sig hit med båt från Stockholm. Resan tar en timme och är en trevlig färd genom innerskärgården. När man är framme kan man besöka den imponerande fästningen som har ett intressant museum. Det är också trevligt att strosa omkring bland trähusen runt torget och längs Hamngatan, som kantas av souvenirbutiker. Runt hamnen är det alltid liv och rörelse.

Färggranna trähus i Vaxholm © Shutterstock

8. Grinda

Bäst för: friluftsäventyr

Den gröna ön Grinda ligger tre mil öster om Stockholm och är typisk för innerskärgården. Grinda nås med båt från stan och resan tar ungefär en och en halv timme. Här finns flera fina stränder och klippor att bada ifrån, och utmärkt fiske väntar. Man kan hyra båt eller cykel, och ön är ett perfekt mål för en dagsutflykt i det gröna.

Vy av skärgården från Grinda © Shutterstock

9. Utö

Bäst för: en härlig sommardag

Ingen annan ö i skärgården har en sådan rik historia som Utö, som var bebodd före vikingatiden. I dag är det en av Stockholmsregionens trevligaste öar och idealisk för en helg- eller heldagsutflykt. Det finns flera boenden att välja mellan och cyklar, roddbåtar och kanoter att hyra. Från ön erbjuds också fisketurer och skärgårdsutflykter.

Gammal kvarn på Utö © Shutterstock

10. Sandhamn

Bäst för: segling

Under de senaste 200 åren har Sandhamn på Sandön varit en självklar mötesplats för seglare. Kungliga svenska segelsällskapet har varit stationerat här i över 100 år, och arrangerar varje år kappseglingen Gotland runt, som länge startade härifrån (numera går starten inne i centrala Stockholm). Själva Sandhamn har bara ett hundratal bofasta och är charmigt med stigar och gamla fina trähus.

Strand på Sandön © Shutterstock