Reseförlaget, 2019-06-26

Foto: Aljezur, Shutterstock

Europas bästa bondgårdssemestrar

DK Eyewitness Travel

Lev lantliv på nästa resa

Att övernatta på bondgård är ett enkelt sätt att fly det moderna livets stress och komma ut i naturen. På somliga gårdar får gästerna hjälpa till med sysslorna, medan gårdslivet på andra håll bara fungerar som en rustik fond till lyxig logi. Här kommer några förslag till nästa bondgårdssemester, från irländsk idyll till bulgarisk bycharm.

1. Casa Migliaca, Italien

Bäst för: limoncello

Älskar du också den här italienska drycken? På denna sicilianska agriturismo, som ligger högt över Tyrrenska havet, kan gästerna gå en kort kurs i limoncellotillverkning, om de anmäler sig i god tid. De kan också få delta i höstens olivskörd eller nöja sig med att strosa runt bland gårdens doftande aprikosodlingar, eukalyptusdungar, buskar och snår. Det går också fint att bara sitta och njuta i den soldränkta pergolan. Gästerna bor i ett gammalt 1600-talshus och intar frukosten i ett mysigt lantkök.

Olivskörd © Shutterstock

2. Church Farm, England

Bäst för: brittisk charm

Den som gillar allt brittiskt kommer att älska den här röda tegelgården i East Anglia. På sommaren finns självplock av hallon och jordgubbar, på hösten är det äpplen och päron som gäller. Frukostbordet bjuder på färska ägg, hemlagad sylt och annat från gården. Gästerna kan även avnjuta afternoon tea med hembakta scones, och i närheten ligger en klassisk bypub.

Scones med hallonsylt © Shutterstock

3. Varzea da Gonçala, Portugal

Bäst för: bondgårdssysslor

Det vilar något hippiebetonat över den här Algarvegården som drivs ekologiskt av britterna Chris och Christine Lewis. Reglerna är få, och gästerna erbjuds att delta i kurser i permakultur, ekologisk trädgårdsskötsel och hållbarhet. Här väljer man själv hur mycket man vill engagera sig. Vissa använder bara sitt traditionella piséhus som bas för vidare surfäventyr vid kusten, en och en halv mil bort, medan andra vill hjälpa till med gårdens sysslor, som skörden av johannesbröd och oliver. Det är ett barnvänligt ställe, där en del av trädgården är reserverad för yngre gäster, med en trädkoja i två våningar och plaskdamm. De vuxna kan svalka sig med ett dopp i Cercafloden.

Charmiga Aljezur, 6 km från Varzea da Gonçala © Shutterstock

4. Kerschdorfer Hof, Österrike

Bäst för: aktiv semester

Kerschdorfer Hof ligger i de vackra österrikiska alperna. Gästerna bor i stugor vid en sjö och kan få hjälpa till med cidertillverkningen eller följa med på guidade promenader och traktorturer. De flesta passar på att njuta av de vackra omgivningarna och ge sig ut på vandring, ridturer eller cykelutflykter bland alptoppar, floder, skogar och ängsmarker.

Wörthersee © Shutterstock

5. Milia Mountain Retreat, Kreta, Grekland

Bäst för: lugn och ro

Fågelkvitter och en och annan råmande ko – det är allt ljud som hörs på Milia, en ekologisk gård och retreat på fridfulla och bergiga västra Kreta. Här bor gästerna i stenhus med egen uteplats eller balkong, och hängmatta – så stäng av telefonen, ta fram en bok och bara … koppla av. Den som vill kan ta lektioner i måleri, promenera i området, besöka en strand i närheten eller vandra till spektakulära raviner. På kvällen får man slå sig ner och njuta av en hemlagad middag.

Fridfulla Milia på Kreta © Shutterstock

6. Wild Thyme Farm, Bulgarien

Bäst för: tidsresenärer

Hästar med vagnar, herdar med sina djur, vitlöksflätor och chilifrukter hängandes i krokar och böljande landskap – det är vykortet från den idylliska byn Palamartsa, där den här bulgariska gården ligger. Här får gästerna mer än gärna engagera sig i gårdssysslorna – mata grisarna och hämta ägg från hönshusen – innan de ger sig i kast med dagens äventyr. Gården erbjuder även gästerna att lära sig laga bulgarisk mat, ta lektioner i romsk musik eller följa med på en arkeologisk utflykt bland nordöstra Bulgariens kloster och romerska fästningar.

Höns på en gård © Shutterstock

7. Kristiansminde, Danmark

Bäst för: barnfamiljer

Kristiansminde ligger naturskönt på södra Jylland och är den perfekta tillflyktsorten för hela klanen. Gården har fyra lägenheter för boende med självhushåll. Här får barnen gärna hjälpa till med matningen av djuren (framför allt kalvarna) och den dagliga mjölkningen. Och om det inte skulle räcka ligger Givskud Zoo alldeles i närheten och Legoland kittlande tre mil bort.

Jyllands västkust © Shutterstock

8. Ballyknocken, Irland

Bäst för: matintresserade

Irländska kändiskocken Catherine Fulvio driver den här lyxiga gården med murgröneklätt pensionat i kustgrevskapet Wicklow, knappt fem mil från Dublin. Idylliska Vale of Clara strax västerut i all ära – de flesta kommer hit för att njuta av Catherines olika prisbelönta matlagningskurser. Här serveras även fyrarättersmiddagar på helgerna, och i några av de sju tidstypiska rummen finns romantiska viktorianska badkar med tassar.

Strövmarker i Glendaloughdalen, en kort bilresa från Ballyknocken © Shutterstock