Reseförlaget, 2019-09-13

Foto: Shutterstock

Stadens oaser: en guide till Londons parker

Platser för återhämtning i storstadsmyllret

DK Eyewitness Travel

Londons gröna sällskapsrum är det perfekta motgiftet mot avgaser och trängsel, och det finns många att utforska – även för den vana Londonbesökaren.

Richmond Park

Den största av de kungliga parkerna står för den mest trovärdiga tolkningen av vidsträckt landsbygd, tack vare sina många gamla träd och sitt djurliv. Hjortar strövar i terrängen, cyklister plingar med sina ringklockor, och bakom varje hörn erbjuds avskildhet. En utflykt till Richmond Park är ett perfekt sätt att ladda batterierna.

Richmond Park en solig dag © Shutterstock

Richmond Park en solig dag © Shutterstock

Green Park

Green Parks skuggiga alléer är den perfekta viloplatsen för alla som idkar hektisk sightseeing kring Buckingham Palace. Hit söker sig många som bor i snofsiga Mayfair, och det kan vara svårt att tro att den här fridfulla parken förr om århundradena härjades av rövare, eller att drottning Victoria en gång utsattes för ett mordförsök här.

Green Park © Shutterstock

St Dunstan-in-the-East

Den här kyrkan – vars torn utformades av Christopher Wren – for illa både i den stora branden 1666 och under andra världskriget. Men den är fortfarande, trots sitt utbombade skick, en ytterst vacker plats att inta lunchlådan på (läs mer här). Det är en underbar tillflyktsort undan folkmassorna som kretsar kring närliggande Towern.

Före detta kyrkan och parken St Dunstan-in-the-East © Shutterstock

Lincoln’s Inn Fields

Mitt i Londons gamla domstolsdistrikt ligger ett stort grönområde med gräsmattor som länge har varit en fristad för lunchande advokater. Förr utkämpades många dueller här – nuförtiden ägnar sig besökarna åt något mer civiliserade sporter som netball och tennis.

Tennisplan, Lincoln’s Inn Fields © Dorling Kindersley: Max Alexander

Queen Elizabeth Olympic Park

Olympiaparken, som anlades inför OS 2012, är en berättelse om urban förnyelse. Här omvandlades sumpmark och industriområden till ett prydligt anlagt idrottscampus. Denna tysta och lummiga ö i Londons East End är full av kanaler och skuggiga gångvägar, vilket gör den idealisk som strövområde. Känner du dig sugen på att sporta? Cykelstadion och simstadion som användes under OS är öppna för allmänheten. Man kan även se hela London från ovan om man åker upp i Orbittornet – vägen ner igen kan gå via världens längsta rutschbana.

Olympiaparken och Orbittornet © Shutterstock

Regent’s Park

En friluftsteater och London Zoo är två unika sevärdheter i Regent’s Park. Dessa forna kungliga jaktmarker har en elegant men ändå avslappnad prägel, med rosenträdgårdar att strosa runt i och solstolar vid sjön för trötta ben. Den som bestiger Primrose Hill, strax norr om parken, belönas med en utsikt som sträcker sig ända bort till skyskrapan The Shard.

Fåglar och flanörer i Regent’s Park © Shutterstock

Postman’s Park

Postverkets gamla huvudkontor var en gång anledningen till att så många besökte den här lilla skyddade parken i Londons affärsdistrikt. Här finns Watts Memorial, som hedrar den vanliga människans hjältemodiga insatser. Eftersom parken anlades på mark där det tidigare legat flera kyrkogårdar är marknivån påtagligt upphöjd.

En av plaketterna på Watts Memorial, Postman’s Park © Shutterstock

Chelsea Physic Garden

Världens nordligast växande grapefruktträd är ett av de mer oväntade inslagen i den här botaniska trädgården intill Themsen. En mur skyddar Chelsea Physic Garden från stadens brus. Här har det odlats läkande, ätliga och användbara växter sedan 1673.

En fetbladsväxt i Chelsea Physic Garden © Shutterstock

Hampstead Heath

Vidsträckta och vindpinade Hampstead Heath är en av Londons mest romantiska platser. Londonborna älskar den lantliga känslan och djurlivet som frodas här. Den en gång så avsides belägna parken bjuder på oslagbar utsikt mot St Paul’s Cathedral och ännu längre. Här finns även skogspartier, gräsbevuxna ängar och badplatser.

Utsikt från Hampstead Heath © Shutterstock

Highgate Cemetery

Naturen och gravarkitekturen flätas samman på Highgate Cemetery: en av Londons kyrkogårdar som ingår i ”The Magnificent Seven”. Circle of Lebanon – en nedsänkt ring av katakomber – är en av de mest stämningsfulla platserna. Många berömdheter ligger begravda här, bland andra Karl Marx.

Highgate Cemetery © Shutterstock

Greenwich Park

Från kullarna här kan man ta sikte på några av Londons mest kända skyskrapor. Men lugnet och friden i Greenwich Park kunde inte vara en större kontrast mot det febrila tempo som råder i finanskvarteren nedanför parken. Här ligger också National Maritime Museum och det fängslande Greenwichobservatoriet.

Greenwich Park © Shutterstock

Hyde Park

Det här området har en lång historia som fristad: det var hit folk flydde undan pesten 1665. I dag är Hyde Park en lättåtkomlig tillflyktsort från shoppingstressen på Oxford Street – med populära inslag som monument, kaféer och det berömda Speakers’ Corner. Mitt i parken ligger sjön The Serpentine, där man både kan bada och åka trampbåt.

Solljuset strilar genom bladverket i Hyde Park © Shutterstock

Kensington Gardens

Det här grönområdet precis väster om Hyde Park har mer naturkänsla än sin granne, kanske tack vare det kungliga inflytandet från grannen Kensington Palace. Barnen kan förlusta sig på lekplatsen (döpt efter prinsessan Diana) och spana in Peter Pan-statyn. I parken ligger också konsthallen Serpentine Gallery som visar samtidskonst.

Kensington Garden © Shutterstock

Kew Gardens

Bara en halvtimmes resa från centrala London finns världens största samling av levande växter. I Kew Gardens välkända växthus finns oändligt med färggranna och exotiska arter. Den omgivande parken inhyser bland annat en japansk trädgård, en upphöjd gångbana bland träden och Kew Palace.

Trädbanan i Kew Gardens © Shutterstock

Battersea Park

Mellan järnvägsspåren och det ikoniska kolkraftverket Battersea Power Station ligger en vacker viktoriansk park. Den är en påminnelse om att många av Londons grönytor en gång skapades för dem som slet i industrierna, under svåra och smutsiga arbetsförhållanden. I parken finns sevärdheter som ett minizoo, en sjö med rodd- och trampbåtar och till och med en konsthall.

Battersea Park på hösten © Shutterstock