Reseförlaget, 2020-06-18

Stockholm från sin vackraste sida – vykort från huvudstaden

Stockholm vimlar av charmiga hörn och utsiktsplatser som kan få det att klia i kamerafingrarna. Här har vi lokaliserat några av de flottaste Stockholmsvyerna. Häng med!

1. Stadshuset, Kungsholmen

Den kanske finaste vyn av Gamla stan får man från Stadshuset. Ett av stadens mest kända landmärken uppfördes under loppet av tolv år, av åtta miljoner röda tegelstenar. Här hålls den påkostade Nobelfesten varje år den 10 december.

Utsikten från Stadshuset mot Gamla stan © Shutterstock

2. Stortorget, Gamla stan

Det kommer ständigt nya turistgrupper till Stortorget, vars olikfärgade fasader utgör själva hjärtat av Gamla stan – men de många turisterna lyckas ändå inte förstöra torgets atmosfär. Både stockholmare och turister lockas till de mysiga kaféerna året runt, och under veckorna före jul hålls en julmarknad, där luften fylls av doften av glögg och pepparkakor.

Husfasader på Stortorget © Shutterstock

3. Västerbron

Västerbron är med sina två breda brovalv mellan Kungsholmen och Långholmen en imponerande syn i sig, men det är uppifrån bron som utsikten är som vackrast – med inte mindre än sex öar inom synhåll.

Västerbron sedd från Långholmen © Shutterstock

4. Takvandring, Riddarholmen

De flesta besökare utforskar Stockholm med fötterna stadigt på kullerstenarna. Men med en guidad takvandring får man ett unikt perspektiv på staden och kan titta ut över kyrkspiror och medeltidsgränderna i Gamla stan, långt från trafikljud. Obs – det är inget för höjdrädda!

Takåsarna i Gamla stan © Shutterstock

5. Kaknästornet, Gärdet

En snabb hiss forslar besökare upp i det 155 meter höga Kaknästornet, som bjuder på panoramautsikt över Stockholms kyrktorn, parker och vattenvägar. Drinkar serveras i baren, där vyerna i solnedgången etsar sig fast i minnet för evigt.

Panorama över vintrigt Stockholm från Kaknästornet © Shutterstock

6. Globen, Johanneshov

Som en fullmåne som reser sig över horisonten kan Globen skymtas ända från Medborgarplatsen på Söder, över två kilometer därifrån. Den globformade arenan är inte bara huvudstadens främsta konsert- och evenemangsscen, det är också världens största klotformade byggnad.

Globen © Shutterstock

7. Finnhamn, Stockholms skärgård

Sömniga Finnhamn är ett knippe klippöar, till synes på drift i Stockholms skärgård. Här finns ett vandrarhem, en restaurang, några badplatser och inte så mycket mer. Promenera i lövskogen, sola på en klipphäll eller beundra de glänsande segelbåtarna som glider förbi.

Skärgårdsvy på Finnhamn © Shutterstock

8. Skansen, Djurgården

Det här vidsträckta friluftsmuseet är mest känt för sina nordiska djur och gammaldags handelsbodar, men om man går längs de slingrande gångvägarna förbi renarna och verkstäderna, möts man så småningom av en underbar utsikt över de inre lummiga delarna av Djurgården. Ön är kanske som vackrast i början av hösten, då träden glöder i gult och orange.

Kullerstenar och gamla gårdar på Skansen © Shutterstock

9. Skeppsholmsbron

Stockholm ställer lydigt upp sig för hobbyfotograferna som flockas på Skeppsholmsbron för att knäppa den klassiska vykortsbilden av staden: guldkronan i förgrunden, det stora slottet som fond och det glittrande vattnet emellan. De bästa bilderna tas tidigt på morgonen, då Gamla stan ofta ligger insvept i en vemodig dimslöja.

Krona på Skeppsholmsbron med Gamla stan i bakgrunden © Shutterstock

10. Östasiatiska museet, Skeppsholmen

Det är sällan mycket folk utanför Östasiatiska museet på Skeppsholmen, och det gör utsikten mot Gamla stan ännu finare. Museet ligger på en liten kulle, och från bänkar som vetter mot vattnet kan man insupa vyerna av de vita turistbåtarna som glider förbi nedanför.

Vy från Skeppsholmen © Shutterstock

11. Djurgårdsfärjan

Om man verkligen vill se Stockholm från sin bästa sida måste man ut på sjön. Djurgårdsfärjan, som är en del av stadens kollektivtrafik, förbinder Gamla stan med det museispäckade Djurgården. Vägen ut delas med segelbåtar och ångbåtar.

Båttrafik i Stockholm © Shutterstock

12. Evert Taubes terrass, Riddarholmen

Utsikten från den här terrassen är av det slag som får hjärtat att sjunga. Blicka ut över Riddarfjärden och lägg märke till Stadshuset och det lummiga Långholmen på andra sidan vattnet. Bronsstatyn av Taube, med sin luta i handen, har förevigats i många selfies.

Evert Taube-statyn och Stockholms stadshus på sommaren © Shutterstock

13. Fjällgatan, Södermalm

Utanför Gamla stan kan det kännas som om Stockholm rusar fram i besinningslöst tempo mot framtiden. Den som vill få en turistfri skymt av huvudstaden från en svunnen tid kan ta en promenad på Stigbergsgatan och Fjällgatan, där tiden tycks gå långsammare och det fortfarande finns gamla trähus från 1700-talet. Vyn över vattnet uppifrån höjden är en av stadens tjusigaste.

Gammalt trähus på Stigbergsgatan © Shutterstock

14. Skinnarviksberget, Södermalm

Södermalms högsta punkt, Skinnarviksberget, är den perfekta platsen att vistas på en drömmig sommarkväll, då de sista solstrålarna skimrar mjukt över horisonten under några timmar innan solen långsamt börjar lysa upp staden igen. När det är fint väder kommer stockholmarna hit i drivor för att sitta och babbla, ha picknick eller bara beundra stadens blinkande ljus.

Fin utsikt från Skinnarviksberget © Shutterstock