Reseförlaget, 2019-04-30

Foto: Cykelleden Donauradweg © Shutterstock

Topp 10 cykelvägar i Europa

DK Eyewitness Travel

Upplev ditt nästa äventyr från cykelsadeln

För den som är intresserad av att cykla i Europa finns det mycket att välja på. Den som vill ha en utmaning väljer de branta bergsvägarna (några är kända från Tour de France), men man kan även göra natursköna pannkaksplatta turer längs kusterna eller cykla längs leder i idyllisk landsbygd. Många av rutterna är lämpliga för barnfamiljer. Här kommer förslag på tio cykelleder.

1. Alpe d’Huez, Frankrike

Bäst för: dramatiskt alplandskap

Längd: 13 km

Tidsåtgång: 1–3 timmar, beroende på träningsvana

Denna ikoniska stigning, som blivit mest känd som en av de viktigaste etapperna i Tour de France, bjuder på 21 serpentinsvängar som vindlar fram mellan Bourg d’Oisans och Alpe d’Huez i de franska Alperna.

De berömda hårnålskurvorna på Alpe d’Huez © Shutterstock

2. Östersjön runt, flera länder

Bäst för: frisk havsluft

Längd: 7 980 km

Tidsåtgång: varierande

Den här cykelleden, vars officiella namn är Eurovelo 10, är ett projekt lett av Europeiska cyklistförbundet som knyter ihop cykelvägar i länderna runt Östersjön: Lettland, Estland, Litauen, Tyskland, Polen, Danmark, Ryssland, Sverige och Finland. Längs leden, som löper längs kusten nästan hela vägen, finns långa sandstränder, pittoreska kuststäder och nationalparker.

Östersjöstrand vid Saulkrasti i Lettland © Dorling Kindersley Ltd/Linda Whitwam

3. Camino Francés, Spanien

Bäst för: andlighet och eftertanke

Längd: 790 km

Tidsåtgång: 8–20 dagar

Den berömda pilgrimsleden förknippas visserligen mest med vandring, men är även utformad för cyklister. Flera vägar leder till Santiago de Compostela, men Camino Francés, som inleds i byn Roncesvalle, är en av de populäraste. Leden går förbi vackra medeltidsstäder, vingårdarna i La Rioja och genom det magnifika – och mycket bergiga – pyreneiska landskapet.

Vingårdar runt Laguardia, Rioja © Dorling Kindersley Ltd/Kim Sayer

4. Cornish Way, England

Bäst för: kustvibbar

Längd: 197 km

Tidsåtgång: 3–6 dagar

Det finns två möjliga leder längs den här klassiska kustvägen som går i något av den vackraste terräng Cornwall kan uppbåda. En led går via Padstow, den andra via St Austell. Oavsett vilken man väljer garanteras frisk havsluft, typiskt brittiska landskap – tänk charmiga kustorter där man kan äta fish and chips på stranden – och möjligheten att få besöka Englands västligaste punkt, Land’s End.

Padstow i Cornwall, sydvästra England © Shutterstock

5. Donauradweg, flera länder

Bäst för: cykling i flodlandskap

Längd: 2 860 km

Tidsåtgång: varierande

Långdistansleden Donauradweg går genom inte mindre än åtta länder: Tyskland, Österrike, Slovakien, Ungern, Kroatien, Serbien, Bulgarien och Rumänien. Den följer Europas näst största flod, Donau, och bjuder på en mångfald av etapper och upplevelser. Generellt sett är vägarna bättre utbyggda i de västeuropeiska länderna, medan de östeuropeiska etapperna är tveklöst mer unika och dramatiska. Hela leden är mer eller mindre fri från berg.

En grupp cyklister på Donauradweg © Shutterstock

6. Elberadweg, Tyskland

Bäst för: att upptäcka Tyskland

Längd: 1 260 km

Tidsåtgång: 14–28 dagar

Elbeleden följer den berömda floden från Cuxhaven på Tysklands nordkust till de anslående sandstensbergen i nationalparken Sächsische Schweiz vid gränsen till Tjeckien. Det är i stort sett helt flackt och landskapet ändlöst varierande, från dramatiska kanjoner till böljande vinodlingsmarker, och längs vägen finns berömda tyska städer som Hamburg och Dresden.

Snö på Elberadweg © Shutterstock

7. Ecovia do Litoral, Portugal

Bäst för: naturälskare

Längd: 214 km

Sammanlagd tidsåtgång: 4–5 dagar

Den här kustleden sträcker sig över hela Algarve, från Kap de São Vicente i väster till Vila Real de Santa António vid gränsen mot Spanien, över tolv portugisiska kommuner. Det är ett fridfullt landskap fyllt av naturreservat och skogar, med många fåglar och ett artrikt marint liv.

Parkerad cykel vid havet, Algarve © Shutterstock

8. Medelhavsleden, flera länder

Bäst för: solsken

Längd: 5 888 km

Tidsåtgång: varierande

Den kanske mest populära Euroveloleden är nummer 8, som löper längs Medelhavets kust. Det är en kavalkad av glittrande hav och sand, förbi några av Europas mest lättjefulla badorter. Leden startar officiellt i den spanska staden Cádiz och fortsätter genom en rad berömda och anrika städer, som Barcelona, Monaco, Nice, Dubrovnik, Venedig och Aten.

Katedralen i Cádiz © Shutterstock

9. North West Trail, Irland

Bäst för: hela familjen

Längd: 326 km

Tidsåtgång: 4–8 dagar

Organisationen Sustrans North West Trail är en underbart varierad led som går i en slinga runt Irlands oländiga nordvästra trakter. Leden löper genom sex grevskap – Donegal, Tyrone, Fermanagh, Cavan, Leitrim och Sligo – och bjuder på bergiga backar, havsutsikt, vänliga bybor och mycket mer. Eftersom större delen av rutten går på lugna vägar, många helt utan trafik, är det här ett bra val för cyklingsintresserade barnfamiljer.

Errigal Mountain i grevskapet Donegal på Irland © Dorling Kindersley: Stephen Power

10. Route du Comte Jean, Belgien och Frankrike

Bäst för: vinodlingar och byar

Längd: 220 km

Tidsåtgång: 3–5 dagar

Den här korta men vackra leden, som delvis sammanfaller med den flamländska cykelvägen Vlaanderen Fietsroute, sträcker sig från Antwerpen eller Brygge och in i norra Frankrike. Vid Zeebrugge når den kusten och fortsätter genom Oostende innan den korsar gränsen till Frankrike och vidare till Dunkerque och Gravelines. Cykelvägarna är behagligt flacka, och det finns mycket att vila ögonen på längs vägen – som vingårdar, sanddyner och våtmarker.

Badhytter på stranden, Oostende i Belgien © Shutterstock